V Chemosvite spustili do prevádzky 11-farebníkový hĺbkotlačový stroj

05.10.2012 Poprad

Svit 4. októbra (TASR) – V Chemosvite, spoločnosti na výrobu fólií a obalov v meste Svit (okres Poprad), dnes uviedli do skúšobnej prevádzky nový 11-farebníkový hĺbkotlačový stroj. Ide už o šiesty hĺbkotlačový stroj, ktorý táto akciová spoločnosť zakúpila od roku 1994.

Potreba kúpiť najnovšie zariadenie vyplynula z dlhodobého vývoja a prieskumu trhu. Jeho výroba i samotná príprava na prevádzku trvali približne rok.

„Nový hĺbkotlačový stroj umožňuje výrobu flexibilných obalov pri rýchlosti do 450 metrov fólie za minútu. Je výrazným prírastkom pre firmu z hľadiska konkurencieschopnosti na trhu, máme s ním nové možnosti a zvýši sa aj produktivita výroby,“ uviedol výkonný riaditeľ a. s. Chemosvit Fólie Jaroslav Mervart. Tieto stroje sa využívajú predovšetkým na výrobu potravinárskych fólií. Náklady na zakúpenie stroja spolu s pridruženými nákladmi v iných oddeleniach sa vyšplhali na 8 miliónov eur, stroj vyrobila nemecká firma.

Svitská spoločnosť sa rozhodla pre túto investíciu aj napriek stále pretrvávajúcej hospodárskej kríze. „V dobe krízy sa nárast a klesanie dopytu veľmi mení a práve tento stroj nám ponúka kapacitnú rezervu, ktorá dokáže uspokojiť tak štandardné, ako aj mimoriadne požiadavky klientov napríklad v sezóne,“ vysvetlil Mervart.

Vďaka uvedeniu nového stroja do prevádzky spoločnosť zamestnala 20 nových pracovníkov. „Dá sa povedať, že zamestnanosť u nás je momentálne stabilná, a to aj vďaka takýmto novým investíciám, pretože bez nich by, predpokladám, trend zamestnanosti bol klesajúci. Táto nová investícia pomáha udržať a zároveň aj vytvoriť nové pracovné miesta,“ dodal Mervart.

Nový 11-farebníkový stroj vyvolal zvýšenú potrebu tlačových valcov, preto mnohé investície za posledné dva roky smerovali do prípravy tlače. Zakúpilo sa nové gravírovacie zariadenie, nové laserové osvitovacie zariadenie a tiež dva kašírovacie stroje na laminovanie obalových fólií.
 
Chemosvit, a. s., Svit

Chemosvit, a. s., Svit, je tradičný výrobca obalov, vlákien a strojov. Spoločnosť tvorí 11 dcérskych firiem a spoločných podnikov, ktoré v súčasnosti poskytujú prácu asi 2300 pracovníkom na celom Slovensku. Najväčšou dcérskou spoločnosťou je práve Chemosvit Fólie, a. s., ktorá zamestnáva viac ako 900 ľudí a v minulom roku dosiahla tržby približne 90 miliónov eur. V tomto roku dcérske spoločnosti Chemosvitu postupne uvádzajú do prevádzky výrobné investície takmer za 30 miliónov eur. Približne 75 % výrobkov firma distribuuje do krajín Európskej únie, 20 % putuje na slovenský trh a zvyšok do ostatných krajín ako napr. Rusko a Ukrajina.
 
 

Vyberte región